Vi har tidigare skrivit om den stora prisskillnaden vid köksrenovering, beroende på vilka hantverkare man väljer. Detta är någonting som även gäller när det kommer till annan renovering, även om du väljer att göra den själv. Det går nämligen att hålla ner renoveringskostnader så länge du vet hur du går tillväga. 

Om du ska renovera, till exempel köket, är det viktigt att du planerar för renoveringen. Det är när det är 1435591-hammare-och-spikdåligt planeras som kostnaderna verkligen flyger iväg – eftersom det hela tiden dyker upp nya saker som man måste betala för. Det är även vanligt att man missar saker som behöver göras, för att man inte har tagit hjälp av hantverkarna utan planerar allt själv. Det första du bör göra är med andra ord att sätta dig ner tillsammans med en hantverkare och förklara vad du vill göra. Därefter kan hen ge dig ett kostnadsförslag vilket du får avgöra är passande eller inte. Om du har satt en budget, säg 100 000 kronor, så är det viktigt att du håller dig till den hela tiden. Om hantverkaren kommer att vilja ha mer än så, får du se över möjligheterna att förhandla – och kanske finns det saker du kan göra själv? Vi klarar mycket mer när det kommer till renovering än vi anar, exempelvis går det att bygga ett IKEA-kök själv och att måla är någonting som de flesta också klarar av.

Billigare matrial

När det kommer till material är planering även här någonting att ha koll på. Genom att bestämma tidigt vad du ska ha, till exempel vad du ska ha för golv, kan du leta efter billigare alternativ på sidor som till exempel Blocket. Det finns även en chans att hitta saker på loppmarknader, vintage-affärer med mera. När det kommer till vitvaror kan det dock löna sig att köpa nytt direkt. Vitvaror är någonting som håller länge och om du hela tiden måste köpa nytt för att du köpt begagnat – blir det snart en förlustaffär.

Det finns även saker som gör stor skillnad, utan att det kräver en direkt renovering. Att exempelvis byta ut handtag och beslag kan göra stor skillnad, eller om du bara väljer att måla om till en ny fräsch vit färg eller sätter upp nya persienner. Fler tips om detta här.