Det finns olika sätt att skydda ditt trädgårdsland på. I den här artikeln kan du läsa om knep för att hålla borta allt från rådjur till mördarsniglar. Utrusta din trädgård med fågelskrämmor, nät och andra enkla knep så har du kommit en bra bit på väg.

Du som sysslar med egen odling vet att det är en av de mest belönande sysslorna som finns. Ingenting smakar lika gott som grödor som kommer från den egna odlingen. Men det är också en arbetsam syssla, för det mesta i positiv bemärkelse. Bland delarna som kanske inte så roliga finns de med att skydda det du odlar från vilda djur. En sak du kan göra: köp fågelskrämmor här, men vad ska du mer tänka på och göra för att skydda odlingen? Och vilka djur är det eventuellt som kan hota den?

Din trädgård kan få besök från många djur

Fåglar är en sak, men de är långt ifrån de enda som tycker om att stöka om i trädgårdsland. Vildsvin är en av de stökigaste besökarna du kan få i din trädgård. Risken är inte bara att de gräver upp ditt land i jakt på föda, utan också förstör din gräsmatta. När det gäller just dem är det mest effektivt att sätta upp ett elstängsel. Var också noggrann med att städa undan allt som kan tänkas locka till sig dem som komposthögar och fallfrukt.

Fler tips för att hålla djuren borta:

  • Mördarsniglar – Expressen tipsar om det klassiska knepet att plocka bort dem och klipp itu dem manuellt morgon och kväll. Du kan också strö tjocka strängar av släckt kalk runt trädgården – men du måste förnya efter regn.
  • Gnagskydd – vilda djur som rådjur och älgar älskar att gnaga på bark om vintrarna vilket skadar dina träd. Bo Rappne tipsar i Aftonbladet om att utrusta dina trädstammar med så kallade nätrör så kommer de inte åt att gnaga.
  • Katter och hundar hör väl inte till de djur som typiskt ses som hot mot odlingen. Faktum är dock att de gillar att böka i trädgårdsland (av olika anledningar, hundar tycker om att böka, katter kan använda dem som toalett). Ett enkelt och miljövänligt tips för att hålla dem borta är att lägga kaffesump eller citronskal i landet.