En vackert belyst trädgård är skön att titta på, lyfter ditt hus och gör dessutom eventuella inbrottstjuvar ovilliga att närma sig ditt hus. Dessutom kan din mörka trädgård vara en säkerhetsrisk även för dig, speciellt på halkiga vinterdagar.

En stadigt upplyst trädgård har fördelar ur många aspekter. När du kommer hem från jobbet en mörk januarieftermiddag gäller det att koncentrera sig noga för att inte sätta ner fötterna på hala isfläckar eller snubbla på något. Dessutom är det allmän kännedom att inbrottstjuvar undviker alla slags hinder, vilket betyder att din snygga trädgårdsbelysning ogillas av inbrottstjuvar.

Rikta lamporna dit du vill ha ljuset

Det är inte bara trädgårdar som behöver belysning för att motverka inbrott. Det är välkänt att belysning är ett sätt att hålla inbrottstjuvarna borta och något som polisen ständigt understryker.

Det är inte bara att sätta upp lite lampor här och där så är jobbet gjort. Tänk istället efter på vilket sätt lamporna ska fungera. Du kan ha både praktisk belysning, där du lyser upp avfart, gången och entrén. Sedan kan du ha den estetiska belysningen, som du har utrymme att leka mer med. Med ljus skapar du också luckor av mörker som gör att tjuvarna kan arbeta ostört i motljus. Därför behöver du tänka på att lamporna inte ska vara där för lampornas skull: rikta dem istället på huset och på grusgången. Det skadar inte att sätta upp belysning vid buskar också, det för att det är vackert och ger struktur, men också för att du undanröjer skuggplatser för tjuvarna.

Andra sätt att skydda sin villa mot inbrott kan vara:

  • Se över sin altandörr, den brukar vara enklare att bryta sig igenom än entrédörren.
  • Grannsamverkan
  • Håll koll på vilka som rör sig i ditt bostadsområde

Kom ihåg att din belysning alltså inte bara är till för att skärmma bort inbrottstjuvar! Det bästa är om du hittar ett sätt som kan vara både snyggt och säkert, både mot inbrott och olyckor. Med snygga LED-lampor i marken kan du lysa upp din uteplats och skapa varma, mysiga rum. Kanske till och med ett vackert belyst växthus? Du kan även placera dem på eller i dina rabatter för att njuta av din trädgård även när det är mörkt ute. Spottarna kan vara flyttbara och gör att du kan arrangera lite efter årstid och säsong.