sovrum, belysningGenom att inreda sovrummet på rätt sätt kan du sova bättre och öka ditt välmående. Genom att bara installera rätt belysning kan du bli pigg när det behövs och trött när det är dags att sova – perfekt för hemmets skönaste rum helt enkelt!

I sovrummet återhämtar vi oss och är därför hemmets viktigaste rum! Där behövs ett lugn och känsla av harmoni för att det ska bli så bra som möjligt. Men hur uppnår man det?

Belysningen är viktig

Belysningen påverkar piggheten och tröttheten. När man ska välja belysning, oavsett om det gäller sänglampor eller takbelysning till sovrummet så bör man lägga ner lite extra eftertanke. Genom att skaffa bra takbelysning och flera mindre små lampor kan man både uppnå stark belysning vid behov och mysbelysning när man känner för det. Rummet kommer att kännas större med flera olika ljuskällor i rummet. Testa att placera de små lamporna spritt över rummet, på nattbord och i fönster, kanske någon enstaka golvlampa om plats finns i något hörn. Idag kan man även enkelt installera dimmer i dosan bakom lampknappen, något som MyNewsdesk skriver om. Förutom dimmer är det bra om sänglamporna går att rikta åt olika håll för enklare läsning, och glöm inte att ha lite levande ljus tända emellanåt.

Hur inreder man resten?

Att inreda ett sovrum handlar till en del att inreda personligt och på ett sätt som passar dig, men det är också viktigt att ta hänsyn till hur din stil påverkar ditt lugn. Sovrummet ska påverka ditt välbefinnande positivt och bara för att en stil passar i resten av hemmet betyder det inte att det är optimalt i sovrummet. Ett bra sovrum har en skön säng, mycket och bra förvaringsmöjligheter, är lätt att städa och har inte för mycket grejer överallt samt en kulör eller färgskala som gör att rummet känns lugnt, ombonat och harmoniskt, skriver Byggahus.se i en artikel. Tapeter kan göra ett sovrum mer personligt, ombonat och klätt, men vill man ha en lugnare stil än det så är att måla väggarna också ett bra alternativ, enligt Expressen Leva & Bo. Textiler gör sig bra i sovrum, och genom att blanda kuddar i olika storlekar och material får man en extra mysig känsla till sovrummet, men tänk på att inte välja för mycket skrikiga färger – det kan göra så att du blir pigg när du inte vill vara det.