fönster, sollljusMånga i Sverige har problem med sömnen. Men genom att reglera hur mycket dagsljusman får på sig, satsa på ett sovvänligt sovrum och slå hål på några myter om sömn skulle många fler kunna bli piggare. 

Alla vill väl vara pigga om dagen och sova bra om natten, eller hur? Men det är långt ifrån en självklarhet för alla. Det finns dock saker man kan göra för att påverka detta.

Mörklägg sovrummet

Ett klassiskt och välfungerande sätt för att få bättre sömn är att se till att ha ordentlig mörkläggning i sitt sovrum. Snygga och funktionella persienner som går att reglera för olika ljusinsläpp finns exempelvis att köpa hos http://www.persiennkompaniet.se/. Kroppens inre klocka sätts igång på sol och dagsljus och sömnen störs lätt om ljus sipprar igenom, skriver Expressen i en artikel. Så om man vill kunna sova ut ordentligt under ljusa årstider eller har störande ljuskällor utanför fönstret så är det viktigt att kunna mörklägga sovrummet ordentligt. Vår hälsa och pigghet är beroende av god sömn!

Solen strålar ger vitaminer

Men ljus är också bra för oss! Många känner nog till att solljus innehåller viktig D-vitamin som hjälper till att hålla oss friska. Just nu går vi mot ljusare tider, men tyvärr är det så att solljuset inte riktigt ännu ger oss den dosen med vitaminer som behövs. I alla fall om man ska tro Solexperten Anna Osmancevic som Metro skriver om. Hon menar på att solen först runt påsk avger ifrån sig UV-strålning som ger oss hälsosam D-vitamin. För att få i sig rätt dos med D-vitamin bör man vistats i solen runt 15-20 minuter per dag, först efter påsk alltså. Men varför är D-vitamin så bra för oss? Jo, det stärker skelettet och tänderna genom att reglera kalkbalansen och får man brist på D-vitamin kan man bli sjuk. Men solljus är bra oavsett årstid, eftersom det gör oss piggare och kickar igång vår dagsklocka. Ljus betyder helt enkelt att vi ska vara vakna och därav blir vi pigga. Därför är det ändå bra att vistats utomhus eller släppa in sol i hemmet under dagtid, oavsett årstid.

Myter om sömnsova, sömn

Sömn är den största källan till pigghet och kräver mörker, men hänger också ihop med ljuset eftersom vi blir piggare och friskare av att under vår vakna tid vistas i ljuset. Men för att få bättre sömn så finns det också endel myter kring ämnet som det behöver slås hål på. I en artikel från Dagens Nyheter kan man läsa om vanliga föreställningar kring sömn, om vad som stämmer – och inte. Bland annat så tror många att man inte kan ta igen förlorad sömn, att man aldrig ska väcka en sömngångare, att de timmar sömn man får innan midnatt är den bästa sömnen och att man sovit dåligt om man vaknar och är trött. Det stämmer alltså inte. Däremot stämmer det att man kan bli pigg av att tända lampan när man vaknar om natten och behöver besöka toaletten, just eftersom ljus är uppiggande. Att reglera mängden ljus man får på sig är alltså det bästa för att sova bra!