I dag skriver vi om trädgårdarnas do’s and don’ts, alltså vad som de flesta drömmer om eller önskar sig ha i trädgården, och om det omvända – alltså det som de flesta tycker är ett tecken på dålig smak.  Trädgårdstomtar, swimmingpooler och statyer i form av djur och människor – vad är rätt och vad är fel?

blommor och binAlla har inte sin drömträdgård och vet heller inte hur de ska börja ta tag i drömmen om en vacker uteplats, bestäm din trädgårdsdesign tillsammans med njutatradgardsdesign.se så får du den hjälp och inspiration som du behöver.

I en artikel som vi hittar i Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur trädgårdstomtar väcker känslor hos de allra flesta. Vissa tycker de små figurerna med ofta käck uppsyn är höjden av dålig smak, andra ser dem som en del av något större, en rörelse nästan. Sedan finns det säkert de som också tycker att trädgårdstomtarna är vackra att se på, trivsamma och trevliga att ha stående någonstans i trädgården. Sedan är de ett hett villebråd får många också, men det är en helt annan historia.

Okej och inte okej?

Men vad vill de flesta ha i sin trädgård då? Enligt samma artikel står trädgårdsbelysning högt på listan. Men även swimmingpool, inglasat uterum, växthus och så givetvis en nyklippt gräsmatta. Just utebelysning är ganska lätt att hitta och gör snabbt trädgården mysigare. Till det omvända hör i stället julgran som står kvar hela året, statyer av djur/människor, trädgårdsmöbler i skrikfärgad plast och allmänt oansade trädgårdsgångar. Nedan kommer listorna i sin fulla längd, hämtad från samma artikel i Svenska Dagbladet, om trädgårdstomtar, som vi skrev om ovan:

Villaägarnas lista över dålig smak:

  1. Julgran som står kvar hela året 74 %
  2. Trädgårdstomtar 56 %
  3. Trädgårdsmöbler i plast i skrikiga färger 47 %
  4. Statyer i form av t.ex. djur eller människor 41 %
  5. Oansade trädgårdsgångar 33 %

Villaägarnas trädgårdsönskelista:

  1. Trädgårdsbelysning 45 %
  2. Swimmingpool 43 %
  3. Inglasat uterum 43 %
  4. Växthus 28 %
  5. Nyklippt gräsmatta 20 %

Möbelteam.seI Expressen finns tips på flera olika utelampor som fixar stämningen ute. Bland annat är lysdioder ett hett tips, de har lång livslängd och klarar väder och vind. Ljusresultaten är dessutom viktigare än att fokusera på lampans själva design, det är ju just ljuset som en ser i mörkret, inte så mycket annat. Andra tips vi får i artikeln är att tänka efter syftet med belysningen, om det handlar om praktisk upplysning av en uppfart eller för att skapa ett mysigt och vackert trädgårdslandskap.

Oftast är trädgårdsbelysning sådant som står säkert på ens gård, de är helt enkelt inte lika stöldkänsliga som till exempel tomtar. Men ibland händer det att belysning i trädgården vandaliseras, av mer eller mindre oförklarliga skäl. I Ystads Allehanda kan vi läsa om hur tre trädgårdslampor med kupoler slogs sönder i Tomelilla, 25 meter in i en trädgård. Skadegörelsen är polisanmäld men orsaken till handlingen är fortfarande oklar, och förstås helt och hållet meningslös.