Genom att vidta några enkla åtgärder kan du avskräcka inbrottstjuvar och minska risken för inbrott. Dessa enkla saker kan vara att plocka undan alla trädgårdsredskap, se till att stegen hänger där den ska istället för att ligga framme, ha säkerhetskedjor på balkong- och altandörrar eller varför inte en stor hundvattenskål på gräsmattan? Att se över sina träd och buskar för att minimera eventuellt skydd för tjuven att gömma sig bland hjälper också, och se till att ha fungerande utomhusbelysning som tänds vid rörelse.

Under 2018 anmäldes 36 800 inbrottsstölder varav ungefär 17 000 var bostadsinbrott i boningshus. Dessa 38 600 brotten avser hus, villor, fritidshus, källarförråd och liknande men även lägenheter. Du kanske känner någon som blivit drabbad eller kanske till och med blev drabbad själv? Det är inget du vill uppleva, men det finns några tips på vad du kan göra för att förebygga att det händer. Genom att ha en väl designad trädgård där det är bra insyn och inte vildvuxet tillsammans med lite grannsamverkan kan du effektivt försvåra för tjuvens ohederliga arbete.

Se över trädgården

För att verkligen försvåra för inbrottstjuvar kan du ha fri insyn mot dörrar och altaner, buskar och inte ha allt för insynsskyddat. Att ha ett staket med låsbar grind försvårar också, särskilt om staketet är för högt för att enkelt kliva över. Detta gör att det tar längre tid att forcera staketet och eventuella grannar kan upptäcka något. Se även till att du förvarar stegen på rätt plats och har den fastlåst så ingen kan flytta den utan vidare. Prata gärna med grannar om detta också så alla stegar är fastlåsta i området.

Att ha krattor, spadar och andra trädgårdsredskap löst ute i trädgården kan ge tjuven ett hjälpmedel att ta sig in i huset så förvara dina redskap inlåsta i källaren, garaget eller trädgårdsskjulet.

Utomhusbelysning

Att ha en utomhusbelysning i trädgården, separata lampor eller lyktstolpar på tomten och lampor på garaget och på husväggen gör att det lyser upp bra i mörkret. En lampa med rörelsesensor kan effektivt skrämma bort obehöriga som funderar på att göra något fuffens eftersom ljus gör att tjuven syns bättre och riskerar upptäckt. Genom att använda utomhusbelysning och kanske även en kameraatrapp kan tjuven tycka att det inte är värt besväret att ta sig in.

Ta hand om din bostad, sätt upp en lampa och spika upp en varning för hunden-skylt.