Nu börjar kylan krypa sig på efter en varm sommar och många kanske känner av att det blir kallare inomhus. Är man i färd med att välja ett nytt uppvärmningsalternativ för huset, finns många olika lösningar att titta på.

I Expressen kan man läsa om en familj som har flyttat in i ett så kallat passivhus och att de därför har lägre energikostnader än de flesta trots att de har ett hus på 200 kvadratmeter och en uppvärmd pool i trädgården. Ett passivhus är en typ av lågenergihus som i princip värmer upp sig själv. Det krävs alltså inga aggregat eller pannor för energiförbränning. Det som dock behövs är en så kallad FTX-pump som genom ventiler tar värmen från de rum som alstrar mest. Luften leds sedan till pumpen och pumpen reglerar luften jämnt i huset via ventilation i väggarna.

Olika uppvärmningsalternativ

Dessa passivhus blir allt vanligare men än så länge är det bara ett fåtal hus i Sverige som är byggda på det här sättet. Men bara för att man inte bor i ett passivhus, betyder det inte att man ska nöja sig med höga värmekostnader. Det finns massvis med olika uppvärmningsalternativ som kan ge låga månadskostnader och man kan hitta ett par av alternativen på e-klok.se. Ett exempel är en luftvattenvärmepump som enligt byggahus.se kan vara ett billigare och bra alternativ till berg- eller jordvärmepump. Speciellt för den som bor i södra Sverige där klimatet är lite mildare.

Satsa på braskaminbrasa-varme

Ytterligare ett uppvärmningsalternativ som kan hålla ner värmekostnaderna genom att ge extra värme, är en braskamin. Kaminen är långt ifrån ett fullgott uppvärmningsalternativ men den kan ge extra värme till den uppvärmning man har, som alltså gör att man inte alltid måste ha värmen uppskruvad på max.

”Höj mysfaktorn, sänk uppvärmningskostnaden, rädda hösten!” Läs mer.