Vi har gått in i ett nytt år vilket som alltid innebär förändringar. Just detta år är det dessutom extra mycket förändringar, eftersom det är nu i år som regeringen får igenom sin budget på riktigt.

En av de största förändringarna för 2015 till 2016 är att rot- och rutavdraget ändra och det kommer att 1435591-hammare-och-spikbli dyrare att renovera. Och för den som planerat att renovera i år får budgetera lite mer än om renoveringen hade gjorts i 2015. Numera får du som planerar att lägga 100 000 kronor på renoveringen får nu betala 70 000 kronor av arbetskostnaderna, medan han 2015 endast hade betalat 50 000 kronor.

Som bostadsmarknaden ser ut nu är det dock fortfarande lönsamt att göra renovering i hemmet, man kan säga att en investerad krona ger det dubbla. Du kommer med andra ord mest troligt få tillbaka pengarna du lägger på din renovering i samband med att du säljer.

Se upp för lurig byggfirma

När du väljer byggfirma är det dock viktigt att vara medveten om att det är stora prisskillnader vid köksrenovering. Det gäller att du tar in flera olika offerter från olika företag för att få det bästa priset, och du kan även prisförhandla med hantverkarna. Enligt en undersökning från Konsument Göteborg som har studerat olika offerter på samma kök så har man hittat upp till 40 000 kronor i prisskillnad.

Marcus Attestam som är en av de som ligger bakom undersökningen säger sig inte vara förvånad:

Vi hade fått en del indikationer från konsumenter om att det förekommer stora prisskillnader. Så jag kan egentligen inte säga att jag är förvånad över resultatet. Jag har svårt att tro att hantverkare räknar så olika. Jag tror mer att det handlar om att några chansar och tar ett högt pris. De har kanske redan mycket att göra och tänker att går det så går det

Sedan är det klart att du själv kan påverka kostnaden för renoveringen genom det material du väljer. Många föredrar det billigaste från Ikea medan andra går direkt på dyrt material som exempelvis marmor. Men det bästa du kan göra är att utgå från vad du vill ha och sen se om det är värt priset. Det finns även många olika handlare av material, du måste inte köpa allting på samma ställe utan det kan vara en god att jämföra priser även på materialet. Ett tips är att ge sig ut på internet för att se vad som erbjuds där, som att du på exempelvis Stencentrum hittar ett stort och prisvärt utbud av material som passar mycket fint i både kök och badrum.

Om du har tid över kan du även få ner priset ytterligare, 4185501-a-bulging-walletgenom smarta lösningar och idéer. En person att inspireras av är kvinnan i den här artikeln från Leva & Bo. Hon lyckades verkligen med sin budgetrenovering och har nu ett drömkök i ljus stil med turkosa detaljer. Kolla i second hand-affärer, på loppis och på sajter som Blocket när du letar renovering och inredning till ditt hem. Det finns mycket snyggt, men det krävs tid och engagemang för att det ska bli.