Köket är ett rum som får mycket uppmärksamhet just nu. Men när det kommer till belysning stannar många vid att välja lampor som ser bra ut. Med tanke på hur mycket arbete som utförs i ett kök krävs det dock en bra arbetsbelysning.

I ett kök utför man många olika arbetsuppgifter, på olika platser i rummet: vid spisen, vid diskbänken, vid köksbänken. Därför är köket det rum där belysningen har störst betydelse. Helst bör man kombinera allmänbelysning ganska högt upp i taket med arbetsbelysning vid arbetsytorna.

Belysning i kök

Detta innebär en stark taklampa, eller en vägglampa med lång arm om köket har förutsättningar för det. Har man en köksfläkt har den med största sannolikhet inbyggd belysning, så då är det problemet löst. Sedan är det belysningen över diskbänken och arbetsytan. Där passar punktbelysning bäst. Man kan välja spotlights, eller, om man har kökskåp, lysrör.

Om det finns en matplats i köket kan det behövas belysning även över den, det beror på hur köket är utformat. Det är bra att välja en reglerbar lampa, och ha en dimmer så att man kan reglera ljuset. Välj en lampa med djupa skärmar, eller med frostat glas, som döljer glödlampan.