Den som hittar en fin begagnad lampa på nätet och funderar på att köpa den, bör tänka om. En stor andel av dessa begagnade lampor är nämligen inte alls eldsäkra och kan börja brinna eller ge farliga stötar.

200738-retro-light

En ny undersökning visar att hälften av de begagnade lampor som säljs på köp- och säljsajter brister i elsäkerhet, skriver Expressen. Har man köpt en lampa på second hand bör man alltså vara lite på sin vakt. Varför dessa begagnade lampor är farliga beror dels på att slitage gör att lampor får elsäkerhetsbrister som kan orsaka bränder och farliga elchocker. Det beror också på att många av dem som säljer sina lampor själva har gjort ändringar på lampan och felaktigt gjorda ingrepp kan göra lampor väldigt farliga.

Köp ny lampa istället

Självklart finns det en del saker man kan göra för att lampan kan bli säkrare och man kan även lämna in lampan till en lampaffär för en kontroll. Men det allra säkraste måste ändå vara att inte köpa begagnade lampor, utan istället köpa nya lampor som är säkra och inte kommer börja brinna eller så. Detta kan man göra på en mängd olika ställen men vill man köpa lampan på en affär som specialiserar sig just på belysning och som har ett enormt utbud kan man surfa in på Lampgallerian. För att läsa mer om återförsäljaren och se vad som finns i sortimentet kan man klicka här.

Ikea-lampa gav stötar

Ibland händer det att en ny lampa även den börjar brinna, men risken minskar om man köper en kvalitativ lampa. Köper man lampan på en affär som Ikea där den produceras billigt och i mängder kan man inte garantera riktigt samma säkerhet. I Aftonbladet kan man läsa om en barnlampa som blivit återkallad efter att barn fått stötar av den. Man väljer att återkalla den trots att den uppfyllt varuhusets säkerhetskrav.