lampa och vägguttagAtt belysa våra hem på ett trivsamt sätt får oss att må bättre och gör våra hem trevligare att befinna sig i. En väl utförd belysning handlar dels om att välja rätt lampor för rätt sammanhang, men också om att vara noggrann med detaljerna.

Belysningens roll för hur en inomhusmiljö upplevs underskattas ofta. Eller snarare, det är lätt hänt att små detaljer som är nog så viktiga glöms bort. I den här artikeln kan du dels läsa om olika typer av belysning du kan använda hemma, dels få praktiska råd för hur du använder dig av den. Du kan också få reda på några faktorer som är lätta att glömma. Till det sistnämnda hör till exempel betydelsen av hur vägguttagen är designade, något som kan vara nog så viktigt för att skapa en enhetlig och mysig inomhusmiljö. Det finns exempelvis uttag från renova i gammaldags stil som är perfekta komplement som ger den perfekta känslan för rum i gammaldags stil.

Tre belysningskategorier

Belysning delas vanligtvis in i tre olika kategorier:

  • Allmänbelysning
  • Funktionsbelysning
  • Stämningsbelysning

Till allmänbelysningen hör lampor som du använder dig av i vardagen. Den ska lysa upp ordentligt, om du till exempel tappar ett litet föremål i mattan kvällstid ska du kunna hitta det om du tänder lampor som hör till den kategorin. Till allmänbelysning hör till exempel tak- och kökslampor.

Till kategorin funktionsbelysning hör riktade lampor, exempelvis läslampor och arbetsbelysning. Funktionsbelysningen täcker en begränsad yta och ska vara tillräckligt stark så att du inte behöver anstränga ögonen för den syssla lampan belyser.

Stämningsbelysning består av svaga lampor vars syfte främst är att skapa just stämning. Mysbelysning helt enkelt. Det kan handla om allt från ljusslingor till fönsterlampor och bordslampor på sidobord. Vad stämningsbelysningen har gemensamt är att den består av milt ljus.

bordslampaBra belysning handlar om balans

Bra belysning handlar om att balansera olika typer av lampor så att de bäst passar respektive rums syfte. Ett annat bra generellt råd är att hellre använda sig av många små ljuskällor än få stora. I vardagsrummet funkar det bra med en kombination mellan funktions- och stämningsbelysning – med viss övervikt till det senare. Detsamma gäller för sovrummet, bra läslampor är förstås ett måste, det gäller även väl upplysta garderober. Köket är allmänbelysningens hem, men bör också ha funktionsbelysning till exempel ovanför köksbordet. Hallen ska gärna också domineras av allmänbelysning.

För varje rum gäller än en gång att du kan göra stor skillnad med små detaljer. Det handlar inte bara om att välja rätt ljusstyrka på lamporna för respektive syfte. Kom också ihåg att du med hjälp av dimmers kan göra belysningen mer flexibel. Köket är kanske det främsta exemplet på ett rum där det finns behov både av allmänbelysning och stämningsbelysning. Med en dimmer kan en och samma lampa fylla båda funktioner.

Sammanfattningsvis handlar bra belysning om att ta hänsyn till funktion. Du bör nu ha koll på de generella grundregler som är bra att ha i åtanke för att ljussätta ditt hem. Tänk samtidigt på att inga regler är huggna i sten.