På Västerlånggatan i Stockholm vandrar varje dag tusentals turister för att titta i alla hantverksbutiker och känna in Stockholms historia. Det är en uppskattad plats med mysiga kaféer och små butiker. I år är Stockholm pyntat i vackra guldkottar och glittrande stjärnor, julbelysnigen är en sport. Men på Västerlånggatan går turisterna nöja sig med den gamla vanliga gatubelysningen.

Hur mycket el som går åt när det är dags för julbelysningen i stan är det svårt att hitta siffror på. I hushållen kan man få koll på sin elförbrukning med elmätare.

Det kanske verkar lite konstigt att Stockholms kanske viktigaste stadsdel när det kommer till turistnäring inte briljerar i mysig julbelysning. Anledningen sägs vara att de lokala butiksinnehavarna inte hann samla ihop pengar i tid. Och den som tycker att kommunen kunde ha varit med och hjälpt till, får tänka om. På trafikkontoret säger man att man fokuserat på de mest centrala delarna där folk rör sig. Dessutom brukar det vara så att butiksinnehavare är med och betalar:

”I innerstan är det i stället i citykärnan som julbelysningen är som störst. Anledningen är att staden där samarbetar med fastighetsägarna och företagarföreningar, som är med och betalar för ljusen.” skriver mitti.se.

Många andra stadsdelar också utan

Det är inte bara Gamla stan som inte tycks få någon julstämning. Även i Hammarby Sjöstad fick man vara utan. Faktum är att hela Söder fick klara sig i år. Bromma, Älvsjö och Rinkeby välsignades i alla fall med 200 000 kronor för att lägga lite extra omtanke kring belysningen. Totalt spenderar Stockholms stad 3,5 miljoner kronor varje år på dekoration och julbelysning.