Hur mycket el drar dina lampor hemma och vad får du betala för detta varje kvartal? En hel del förmodligen, men turligt nog finns en rad olika saker man kan göra för att sänka hela sin energiförbrukning – genom enkla medel.

”Lågenergi lampor är fem gånger effektivare än en vanlig glödlampa och håller dessutom tio gånger längre. Du sparar ungefär 600 kronor för varje lampa som du byter mot en lågenergilampa.” läs mer här.

glödlampa organiskDet bästa sättet att få koll på sin elförbrukning är genom att införskaffa sig en elmätare från Techem och därefter analysera vilka apparater i hemmet som drar mest el. Som citatet ovan statuerar är det till exempel mer energieffektivt att ha lågenergilampor istället för de gamla glödlamporna som plockades bort från marknaden för några år sedan. Och glöm heller inte att återvinna dina trasiga lampor på rätt sätt, vilket bland annat Svenska Dagbladet tipsar om hur man gör enkelt och smidigt i en artikel med just fokus på lampor och återvinning. Men det är självklart inte bara dina lampor som du kan spara in på för att sänka både din energiförbrukning och därmed även energikostnaderna på sikt.

Sänk energiförbrukningen hemma

Något som till exempel tidningen Privata Affärer tipsar om är att först och främst just välja energieffektiva lampor såsom Led-lampor, lågenergilampor och halogenlampor. Men vad man ska lägga på minnet är att alla dessa har olika egenskaper så det kan vara bra att höra med återförsäljaren vilken typ av lampa som passar bäst i ditt hem för dina ändamål. Likaså tipsar man om hur det är mer energieffektivt att tvätta med maskinens sparprogram, undvika att ha apparater och teknik i standby-läge, och undvika att diska under rinnande vatten med mera. På så vis är det inte bara elen du spar in på utan på hela din energiförbrukning i hemmet.